CSEREHÁT - SZÉKELYUDVARHELY
Românã | English

1998. januárjától ön a -ik látogatója honlapunknak.

Remus Opris
Remus Opris kormányfõtitkár
Rendõrkordon Rendõrkordon a csereháti épületnél    
Szász Jenõ Szász Jenõ polgármester udvarhelyi tiltakozók körében

Svájciak májusi látogatása a csereháti épületnél, melynek során német nyelvû tiltakozó jegyzéket nyújtott át nekik Szász Jenõ polgármester. (Székelyudvarhely 1998. május - képes összeállítás)
 

Újabb tárgyalás a marosvásárhelyi táblabíróságon - június 2-án

1998 június 2-án újabb tárgyalásra kerül sor a marosvásárhelyi táblabíróságon. Ahogyan Eckstein Kovács Péter ügyvéd-szenátor tájékoztatott, ezen a tárgyaláson bírálják el azt az önkormányzati kérést, hogy más bíróságra helyezzék át a Cserehát-pereket, ugyanis a marosvásárhelyi törvényszék eljárásai sok kérdõjelt vetnek föl.
A május 29-i tárgyaláson ugyanis a bíró kitiltotta a tárgyalásról a sajtó képviselõit. Székelyudvarhely jogi képviselõje nyomatékosan kérte, hogy ne vonják meg a nyilvánosságot ebben a kérdésben a tájékozódás lehetõségétõl. A tárgyaláson elnöklõ bíró konzultáció végett visszavonult, majd végül mégis beengedték a tárgyalóterembe a sajtó képviselõit.
Ugyancsak a június 2-i tárgyaláson vitatják érdemben azt az udvarhelyi kérést is, hogy töröljék el a közel 500 millió lejes bélyegilletéket is, hiszen az nem indokolt olyan körülmények között, amikor az épület felértékeléséhez szükséges befelyezettségi állapotról egyelõre nem lehet beszélni.

Székelyudvarhely, 1998. június 1.        

 

A székelyudvarhelyi Csereháti Egyesület felhívása
Tisztelt Hölgyem, Uram! Tisztelt Cégvezetõ!
Az egyre inkább nyomasztó, mindennapjainkat mérgezõ csereháti ügy számunkra elfogadható megoldási lehetõségének keresése érdekében alakult meg Székelyudvarhelyen 1998. május 21-én 'A Csereháti Iskoláért Egyesület'.
Az egyesület célja, hogy non-profit civil társadalmi szervezetként a város lakosságának, illetve önkormányzati képviselõ-testületének elvárásai szerint fejtse ki tevékenységét, hisz az iskola helyzetének végsõ megoldásából nem maradhat ki Székelyudvarhely városa.
Az egyesület megalakulása óta az ügy folyamata felgyorsult, elsõrendû szerepet tölt be életünkben, hiszen a marosvásárhelyi bírósági tárgyalás nem kevesebb, mint 500 millió lej bélyegilletéket rótt ki a városra, a csereháti ügy újabb tárgyalására, mely összeget 1998. május 29-ig kell befizetni.
Ehhez az összeghez kérjük az Ön, a Cége hozzájárulását lehetõségeihez, jövõbeni elvárásaihoz mérten, hiszen csak közös összefogással tudunk akaratunknak, elképzeléseinknek érvényt szerezni városunkban.
Köszönjük elõre is megértését és segítõ szándékát.
 
Számlaszámaink, melyekre segélyösszegeiket utalhatják itthonról és külhonból egyaránt:
Hegyi Sándor
S.C. BANC POST S.A. - Agenþia Odorheiu Secuiesc
Lei:    25110111321100166201
USD: 25110121321100166201300
DM:   25110121321100166201301
Remélve, hogy közös erõfeszítéseink sikerrel járnak,
 
Tisztelettel,
a Csereháti Iskoláért Egyesület
Székelyudvarhely, 1998. május 25.

 

Cserehát-perek Marosvásárhelyen. - Udvarhely alulmaradt!

1998 február 24-én zajlott le Marosvásárhelyen a csereháti ügy két alapperének érdemi tárgyalása. A tárgyaláson az ARIS INDUSTRIE Rt., valamint a Szeplõtelen Szív Kongregáció képviseletét hat (6) ügyvéd látta el és hozzávetõlegesen 15-en jelentek meg az apácarend nevében a tárgyalóteremben. A székelyudvarhelyi önkormányzat által megtámadott területbérbeadási szerzõdés, valamint az ARIS INDUSTRIE Rt. és a Szeplõtelen Szív Kongregáció között létrejött adományozási szerzõdés megtámadásának perében a bíróság helyt adott annak a kérésnek, hogy utalják az ügy tárgyalását feljebbviteli bíróság hatáskörébe azzal az indokkal, hogy a per tárgyát képezõ ingatlan értéke meghaladja a 150 millió lejt. Eckstien Kovács Péter szenátor, az udvarhelyi önkormányzat ügyvédje hiába érvelt, hogy az ingatlan értékét a felperes (Székelyudvarhely önkormányzata) kell megállapítsa, a bírónõ elutasította ezt az érvelést és a bukarestiek kérését hagyta jóvá.

A másik perben úgyszintén az ARIS INDUSTRIE Rt., valamint a Szeplõtelen Szív Kongregáció került ki nyertesen, mivel a bíróság helyt adott annak a kérésnek, hogy szakértõ vizsgája felül a csereháti épület alatti terület telekkönyvezési procedúráját. Székelyudvarhely ügyvédje itt is hiábavalóan érvelt azzal, hogy ez a per érdemi részét nem érinti, a bíróság nem vette ezt az érvelést figyelembe. Ennek a kérésnek egyértelmûen az a célja, hogy a telekkönyvezési procedúra tisztázódásának ideje alatt az ARIS INDUSTRIE Rt. megpróbálja a Szeplõtelen Szív Kongregáció nevére telekkönyveztetni a szóban forgó 16.700 négyzetméter területet, mely Székelyudvarhely tárgyalási alapjául szolgál.
Eckstein Kovács Péter ügyvéd-szenátor megtámadja a bíróság ezen döntését. A következõ tárgyalás idõpontja 1998. március 10-e. Székelyudvarhely, 1998. február 26.

 

A csereháti kisegítõ iskola

<--- A csereháti kisegítõ iskola


Az 1997 december 8-9-i események, amelyek során a román kormány és a karhatalmi erõk segítségével a Szeplõtlen Szív Kongregáció nevet viselõ bukaresti apácarend birtokába vette a csereháti kisegítõ iskola épületét.

 

Jelentés: A Kisebbségügyi Minisztérium munkatársának jelentése az 1997. december 15-i kerekasztaltárgyalásról
 
Cyrill Bürgel, a svájci Basel Hilft Egyesület elnökének levele Székelyudvarhely polgármesteréhez. (Basel, 1997. december 18.)
 
A székelyudvarhelyi önkormányzat Cserehát akcióprogramja Székelyudvarhely (1998. január 2. - magyar nyelven)
 
Rövid háttérismertetõ a csereháti ügyrõl elsõsorban azoknak, akik elõször hallanak az ügyrõl (Székelyudvarhely 1998. január 2.)

Ha csatlakozni akar a CSEREHÁT levelezői listához, írja be email-címét!
Értesítést kap ugyancsak email-en arról, hogy csatlakozása sikeres volt-e.


Dokumentumok | Archív | Friss hírek | Fotók | Tiltakozások, felhívások | Üzenetek | Sajtószemle


 

e-mail: lszoke@iname.com