CSEREHÁT - SZÉKELYUDVARHELY  
- Sajtószemle 1998 január 1-16 -

 
 

Remus Opri álláspontja változatlan

A Hargita megyei román nyelvû napilap, az ADEVÃRUL HARGHITEI közli Remus Oprinak azt a válaszlevelét, melyet a román kormány fõtitkára intézett válaszképpen a Székelyudverhely melletti Bögöz önkormányzati testületének és lakoságának a román kormányhoz intézett tiltakozó levelére az 1997. december 8-9-i csereháti eseményekkel kapcsolatban. A kormányfõtitkár álláspontja változatlan: a székelyudvarhelyi önkormányzat a csereháti események során visszaált jogkörével és megszegte a Szeplõtelen Szív görög-katolikus kongregáció tagjainak alapvetõ emberi jogait. (ADEVÃRUL HARGHITEI, 1998. január 16/17.)

Opri és a bögöziek

A Székelyudvarhely közeli Bögöz lakói és önkormányzata tiltakozó levelet intézett Remus Opri kormányfõtitkárhoz az 1997. december 8-9-i csereháti eseményekkel kapcsolatban. Nem érheti az a vád a kormány fõtitkárát, Remus Opri minisztert, hogy megválaszolatlanul hagyja a hozzá érkezett beadványokat. - írja a Harhita megyei magyar nyelvû napilap, a HARGITA NÉPE. A lap röviden idézi Remus Oprit: "Nem a kormány és a karhatalom tartott erõdemonstrációt, hanem Székelyudvarhely lakossága."; "Nem a kormányküldöttség gyakorolt nyomást a helyi önkormányzatra, hanem a kormányküldöttség tagjait vetették alá különbnél különb nyomásoknak."; "Úgy véljük, hogy a fent említett elvek alapján a bögözi önkormányzat, ha már mindenképp szolidaritást akart vállalni valakivel, akkor a konfliktus túloldalát kellett volna válassza." - írja Remus Opri fõtikár. Eléggé cinikus válasz, nemde? - kérdezi a lap újságírója.

Cserehát-sorozat az EVENIMENTUL ZILEI napilapban

Sorozatot indított az egyik legnagyobb példányszámú bukaresti napilap, az EVENIMENTUL ZILEI Cserehát címmel. A cikksorozat a napilap ROMÂNIA PARANORMALÃ mellekléteben látott napvilágot. A sorozat viszonylag adathû, azonban következtetéseiben gúnyolódó hangvételt üt meg Székelyudvarhely és önkormányzata róvására. A cikkeket "Erdély spec - reporterünk" felcímmel adja közre a több zázezer példányszámban megjelenõ központi lap. (ROMÂNIA PARANORMALÃ, 1998. január)

Cserehát a budapesti MAGYRA HÍRLAPban

Sengel Ferenc közöl riportot a MAGYAR HÍRLAP 1998. január 10-i számában Apácák házfoglalása román karhatalommal címmel. A terjedelmes riport hûen idézi és ábrázolja a Csereháti iskola körül kialakult helyzet hangulatát, valamint a Csereháton állandó rendõri felügyeletttel tevékenykedõ görög-katolikus apácák elutasító magatartását. A cikk a semmibe vett önkormányzatiságra élezi ki írásának mondandóját. (MAGYAR HÍRLAP, 1998. január 10.)

Megfogyatkoztak a romániai sajtóban a Csereháttal foglalkozó írások

A központi, elsõsorban román nyelvû médiából teljesen eltûntek a Csereháttal foglalkozó anyagok, írások. A honlap sajtószemléjének napi frissítésére ilyen körülmények között nincsen lehetõség. Az eddigi szemlék a honlap ARCHÍVjában olvashatóak, dátum szerint.
 
Szerkeszti: Szõke László
1997. december 18., Székelyudvarhely.

Dokumentumok | Archív | Friss hírek | Fotók | Tiltakozások, felhívások | Üzenetek | Sajtószemle | Vissza a kezdõlapra