CSEREHÁT - SZÉKELYUDVARHELY
-1997.december 22. -
 
 

Dézsi Zoltán Hargita megyei prefektus a soros?
 

Kormányközeli információkra hivatkozva közli a központi sajtó, hogy Remus Opris kormányfõtikár Dézsi Zoltán prefektus leváltását kezdeményezi a csereháti ügy kapcsán. A prefektus pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy errõl semmilyen hivatalos információt nem kapott, de ha leváltják, akkor komoly és hiteles indoklással tehetik csak ezt. Dézsi Zoltán, Hargita megyei prefektusa is elítélte és törvénytelennek nevezte Remus Opris kormányfõtitkár beavatkozását 1997. december 8-9-én, amikor karhatalmi erõk bevonásával beköltöztették a Szeplõtelen Szív Kongregációt a csereháti épületbe.
 
 
 
Csereháttal foglalkozó mûsor a marosvásárhelyi közszolgálati rádióban
 

Ma, hétfõn délután 17 óra 15 perctõl fél órás összeállítást tûzött mûsorára a marosvásárhelyi közszolgálati területi rádió magyar nyelvû adásának szerkesztõsége. Ahogyan a rádió munkatársai közölték, az összefoglaló Periszkóp címû mûsorukban lesz hallható a magyarlakta megyék egész területén.
 
 
 
Kisebbségügyi minisztériumi jelentés Cserehátról
 

A '97. december 15-i krekasztaltárgyalásokról foglalta össze következtetéseit a találkozón résztvett minisztériumi megbízott. A román Helsinki Bizottság, valamint a Pro Európa Liga kezdeményezésére létrejött kerekasztaltárgyaláson többek között arról állapodtak meg az érintett felek, hogy 90 napon belül ismét összeülnek. Dan Oprescu, a Kisebbségügyi Minisztérium tárgyalásokra delegált munkatársa jelentésében arról tesz említést, hogy a csereháti épület nem felel meg az eredeti elképzeléseknek, azaz kisegítõ iskolának. Sokkal inkább megfelel viszont egy görög-katolikus szeminárium-központnak. Oprescu jelentésében arra is kitér, hogy a székelyudvarhelyi helyzet nagyon hasonlít az 1990. márciusi eseményeket megelõzõ hangulathoz. A minisztériumi következtetés a DOKUMENTUMok között olvasható a Cserehát honlapján.
 
 
 
Honlapkészítõi felhívás
 

A Cserehátról készült honlap készítõi, azaz a székelyudvarhelyi önkormányzat csereháti bizottsága felhívással fordul mindenkihez, aki meglátogatja a honlapot, hogy az ottlapon föltüntetett email-en küldjön véleményt, megjegyzést vagy akár üzenetet a Csereháttal vagy a honlap tartalmával kapcsolatban. Ugyanakkor azt is kérik, hogy elsõsorban a nyugati magyarság köreiben népszerûsítsék mindazok a Cserehát honlapjának címét, akiknek erre lehetõségük van.
 
 
 
Hamarosan angolul is olvasható a Cserehát honlapja
 

Hamarosan angolul is olvashatól lesz a Cserehát-honlap. Nehézségét a dokumentumok angol fordítása jelent, ugyanis jogszerû átültetetést feltételeznek a hivatalos dokumentumokban foglalt kifejezések. Párhuzamosan készül a román és a német nyelvû fordítás is. A fordítások feltehetõen január elejére kerülnek föl az INTERNET-re.
 
 
 
Alábbhagyott a Cserehát sajtóvisszhangja
 

A központi román nyelvû sajtó és elektronikus média látókörébõl kikerült a csereháti ügy. Ez valószínûleg a parlamenti vakációval, a karácsonyi és újévi ünnepekkel is összefügg, valamint azzal is, hogy a Szenátus csütörtökön nagytöbbséggel szavazta le a magyarság számára kedvezõ cikkelyeket a tanügyi törvény módosításának vitáján.
 
Szerkeszti: Szõke László
1997. december 22., Székelyudvarhely.

 

Dokumentumok | Archív | Friss hírek | Fotók | Tiltakozások, felhívások | Üzenetek | Sajtószemle | Vissza a kezdõlapra