CSEREHÁT - SZÉKELYUDVARHELY
- 1997. december 15. -
 
 

Közvetíteni akar a PRO EUROPA Liga Cserehát-ügyben
 

A marosvásárhelyi székhelyû Pro Europa Liga nevében, Smaranda Enache megpróbálja asztalhoz ültetni a csereháti konfliktusban érintett feleket: a székelyudvarhelyi önkormányzatot, az építkezés kivitelezõjét, valamint a svájci Basel Hilft Egyesületet képviselõ Aris Industrie Rt. képviselõjét és a Szeplõtelen Szív Kongregáció apácáit. A kerekasztalra 1997. december 15-én, hétfõn 11 órától kerül sor a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatalban.

 
 
 
 
Udvarhelyi aláírásgyûjtési akció, egyházi kezedeményezésre
 

Közös akcióként aláírásgyûjtést kezdeményeznek a székelyudvarhelyi történelmi egyházak - fogalmazták meg közleményükben a helyi egyházfõk. A történelmi egyházfõk külön-külön is tiltakozásukat fejezték ki az 1997. december 8-9-i csereháti eseményekkel kapcsolatban.

 
 
 
 
A hírhedt Pruteanu szenátor Székelyudvarhelyre látogat
 

Ismét Székelyföldre látogat a hirhedt Pruteanu szenátor, aki a tanügyi törvénymódosítás kapcsán került véleményével a román nyelvû közvélemény és média központjába. A magyar nyelvû oktatás elleni román szélsõségeseket is meghazudtoló zászlóvivõ, Cserehát-ügyben ellátogat Székelyudvarhelyre, a hírek szerint 1997. december 15-én, hétfõn.

 
 
 
 
Büntetõjogi eljárás Szász Jenõ polgármester ellen
 

Még mindig folyik a Hargita megyei Ügyészség által kezdeményezett bûnügyi eljárás Székelyudvarhely polgármestere ellen. Sajtóinformációk szerint, állítólag négy önkormányzati képviselõ ellen is megindult az eljárás, azonban a tanácsosoknak nincsen errõl tudomása. A rendõrségi kihallgatások során nem hallgatták meg azokat a tanúkat, melyekre a város polgármestere hivatkazott. A rendõrségi kivizsgálást vezetõ Rus ezredes szerint azért, mert elégséges adat állt már a rendõrség rendelkezésére ahhoz, hogy átadja az ügycsomót az ügyészségnek.

 
 
 
 
Román személyiségek az RMDSz kormányban maradásáért
 

Smaranda Enache, Doina Cornea, Renata Weber, valamint Gabriel Andreescu nyilvánosan fordult az RMDSz-hez, hogy ne lépjen ki a kormánykoalícióból, mert ez a romániai szélsõséges erõk további megerõsödését vonná maga után. Mint ismeretes a tanügyi törvénymódosítás szenátusi vitája során kivonult az RMDSz-frakció a terembõl, valamint japán sztrájkot jelentett a Ciorbea-kormány két magyar nemzetiségû minisztere, Birtalan Ákos turisztikai-, és Tokay György kisebbségügyi, tárca nélküli miniszter.

 
 
 
 
Segítséget kér a magyar diaszpórától a székelyudvarhelyi önkormányzat
 

Felhívással fordult elsõsoprban a svájci magyarsághoz Udvarhely város önkormányzata. A felhívásban egy svájci tiltakozó tüntetés megszervezésében kéri a segítséget, valamint a támogatást a székelyudvarhelyi önkormányzati testület Csereháti Biozottsága. Az 1997. december 10-én nyilvánossághra hozott felhívás olvasható a csereháti ügyet ismertetõ Internet-honlapon is.

 
 
Szerkeszti: Szõke László
1997. december 15., Székelyudvarhely.

 
 
Dokumentumok | Archív | Friss hírek | Fotók | Tiltakozások, felhívások | Üzenetek | Sajtószemle | Vissza a kezdõlapra